Yiyecek ve İçecek Alanı

Yiyecek ve İçecek Alanı

04.03.2013 3061

 

 

YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI

 

Yiyecek içecek hizmetleri otel, restoran, kafeterya, bar, pastane,toplu beslenme kurumları ulaştırma araçlarının (GEMİ, UÇAK, TREN )gibi mutfakları ve servis hizmetleri vb. yerlerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek ve içeceklerin servise hazır hale getirilip konuklara sunulduğu hizmet alanıdır. Yiyecek içecek hizmetlerinin sunulduğu yerlerde besinlerin hazırlanması ve servisinde görevli olan personelin mutfak hijyeni konusunda eğitimli ve bilgili olması hem hizmet verilen yerin kalitesi ve sürekliliği hem de tüketici sağlığının korunması açısından çok önemlidir. Küçük bir dikkatsizlik yüzlerce insanın sağlığını bozarak besin zehirlenmesine yol açabilmektedir.

 

 

 

 

 

Yiyecek içecek hizmetleri , emek gerektiren ve mutlaka insana ihtiyaç duyulan sektördür. Sektördeki gelişmeler her zaman daha iyi hizmet vermeyi gerektirmiş dolayısıyla dünyada ve ülkemizde önemli bir istihdam alanı haline gelmiştir. Bu alanda rekabet koşullarına ayak uydurabilmek için sektörün istediği yeterlikleri kazanmış ve dünya standartlarında hizmet verecek kaliteli insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır

 

 

 

ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER
*AŞÇILIK
*PASTACILIK
*SARVİS ELEMANLIĞI
Bu alanda görev yapanların çalışma ortamı sıcak ve nemlidir. İş genel olarak ayakta yapılır.İş başında mesleklerin gerektirdiği özel kıyafetleri giyerler . Yiyecek içecek hizmetleri alanından mezun olanlar her türlü konaklama ve seyahat işletmelerinde dalları ile ilgili bölümlerde çalışabilirler. Ayrıca mutfağı ,pastaneleri, olan işletmeler ile her türlü yiyecek ve içecek hizmetleri sektöründe görev alabilirler.

 

 

 

BU BÖLÜMDEN MEZUN OLAN ÖĞRENCİLERİN DEVAM EDEBİLECEKLERİ YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI
*Gastronomi
*Konaklama işletmeciliği
*Konaklama ve turizm işletmeciliği
*Seyahat işletmeciliği
*Seyahat işletmeciliği ve turizm rehberliği
*Turist rehberliği
*Turizm işletmeciliği
*Turizm işletmeciliği ve otelcilik
*Turizm ve otelcilik
*Yiyecek –içecek işletmeciliği
*Ağırlama hizmetleri
*Aşçılık
*İkram rehberliği
*Turist rehberliği