Aile ve Tüketici Hizmetleri Alanı

Aile ve Tüketici Hizmetleri Alanı

Aile ve Tüketici Bilimleri Alanı altında yer alan mesleklerde sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır

04.03.2013 5154


 







 

20-03-2017


 



AİLE TÜKETİCİ HİZMETLERİ ALANI

 

Alanın Amacı:

Aile ve Tüketici Bilimleri Alanı altında yer alan mesleklerde sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 Alanın Tanımı:

Aile ve Tüketici Bilimleri Alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Dal Programları:

Çevre Hizmetleri Tüketici Hizmetleri

Sosyal Hizmetler

Ev ve Aile Hizmetleri

Alanın Altında Yer Alan Meslekler

Ev ve Aile Hizmetleri (Ev Sorumlusu/Ev Yöneticisi)

Tüketici Hizmetleri (Tüketici Hizmetleri Elemanı)

Sosyal Hizmetler (Sosyal Yardımcı)

Çevre Hizmetleri (Çevre Koruma ve Kontrol Elemanı)

Okulumuzda Açılan Dal Sosyal Hizmetler

Tanımı:

Sosyal yardımcının sahip olması gereken,sosyal yardım kurumlarındaki bireylerin, hizmet ve bakımını yürütme, kurumsal işlemlerini yürütme,bireyler ile ilgili işlemleri takip etme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı:

Aile ve Tüketici Bilimleri Alanında sosyal yardımcı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Bu alanla ilgili meslek yüksekokullarının bölümleri şunlardır:

Ev Ekonomisi Yüksekokulu

Sosyal Hizmetler Yüksekokulu

Çevre Kirliliği ve Kontrolü Programı

Çevre ve Temizlik Hizmetleri

Çevre Koruma

Çevre Sağlığı

Bu alandaki dört yıllık fakülteler ise şöyledir:

Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği

Aile ve Tüketici Bilimleri Eğitimi

Aile ve Tüketici Bilimleri

Sosyal Hizmetler Bölümü

Aile ve Tüketici Bilimleri alanı;

kamu ve özel kuruluşlara bağlı hastane, sosyal hizmetler kurumları, ilgili bakanlıkların ilgili birimleri, otel, tatil köyü, huzurevi, misafirhane, öğrenci yurtları, rehabilitasyon merkezleri, temizlik şirketleri, tüketim malları üreten firmalar, hipermarketler, belediyeler, geri dönüşüm tesisleri vb. yerlerde istihdam edilmek üzere ve bu kurumların ihtiyaç duyduğu nitelikli personel ihtiyacına cevap verecek bireylerin yetiştirildiği alandır.

Bu alanın amacı:

Birey ve aile kaynaklarının etkin kullanılması, yönetilmesi, sağlıklı beslenme ilkelerine uyarak sağlıklı yaşlanma bilincini kazandırmak, hava, su, toprak kirliliğinin önlenmesi ile ilgili tedbirlerin alınması, atıkların ayrıştırılması, geri dönüşümlü ve kazanımlı atıkların kontrolünün yapılması, çevre hizmetlerinin yürütülmesi; ürün ve hizmetlerin üretimi, dağıtımı, seçimi ve iade işlemleri sürecinin yürütülmesinde, ilgili sorunların çözümünde tüketicilerin bilgilendirilmesi, bakım ve refakat ihtiyacı olan çocuk, genç, yaşlı ve engelliler ile ilgili hizmetlerin yürütülmesinde etkili bireyler olarak yetiştirilmesidir. Bu alanlarda rekabet koşullarına ayak uydurabilmek için sektörün istediği yeterlilikleri kazanmış, kaliteli insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır. Bu amaçla aile ve tüketici bilimleri alanı birey, aile ve kurumlara profesyonel hizmet götürebilecek meslek elemanlarının yetiştirilmesine cevap verebilecektir.

 İstihdam Alanları:

Aile ve Tüketici Bilimleri Alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; Kamu ve özel kuruluşlara bağlı hastane, otel, tatil köyü, yatılı okul, huzurevi, misafirhane, öğrenciyurtları, konutlar, vb. kurumlarda, Çeşitli kamu ve özel kuruluşların bünyesindeki rehabilitasyon merkezlerinde, Yaşlı, hasta ve özürlü bireylere hizmet veren kurum ve kuruluşlarda, Büyük departmanlı mağazalarda (hipermarket) tüketici danışma ünitelerinde, Ev, aile hizmetlerine ve sosyal hizmetlere yönelik tüm kurum ve kuruluşlarda, Çeşitli kamu ve özel kuruluşların bünyesindeki çevre hizmetleri ile ilgili bölümlerde çalışabilirler