Onur Kurulumuzun 2023-2024 Yılı Çalışmaları
Kasım: Sınıf temsilcileri ve okul temsilcileri ; 9A Gülistan KORKMAZ, 10C Büşra YAĞIZ, 11A Yaprak KESKİN, 12A Tuğba TÜRKOĞLU olarak seçilmiştir. Onur Kurulu Başkan Yardımcısı; Narin ZENGİN olarak seçilmiştir.
Aralık: Çalışmaların yayınlanması, okulun eğitim öğretim kalitesini yükseltmek amacı ile öğrenci sorunlarının tespitini içeren taramalar yapılması, bu taramalar çerçevesinde okul yönetimi ve öğretmenlerin rehber öğretmenler aracılığı ile bilgilendirilmesi, Aralık ayında ayın öğrencisinin seçilmesi ve panoda yayınlanması, en temiz sınıfın seçilmesi kararları alınmıştır.
Ocak :Onur kurulu faaliyetleri kapsamında 10-C en temiz sınıf seçildi. Ödül olarak Van AVM de sinemaya gidildi.
Şubat: Onur genel kurulunun 2. yarılyıl eilk toplantısını yaptık. Okulumuzda zararlı alışkkanlıklar ile ilgili köşe hazırladık. Okulumuz onur kurulu üyelerine yaka kartı hazırladık. Ayın öğrencisinini adaylar arasından oylama yaparak seçtik. Okulumuz öğrencilerinde 10C Büşra Yağız ayın öğrencisi seçildi. Öğrenci fotoğrafı onur kurulu olarak hazırladığımız ayın yıldızı panosuna asıldı.
ONUR KURULU ve GÖREVLERİ
ONUR KURULU NEDİR?
Bir öğretmenin başkanlığında, kötü davranış ve uyarma gibi cezaları gerektiren küçük disiplin olaylarını incelemek, sonuçlandırmak ve bu konu ile ilgili okul idaresine bilgi vermek, okul düzenine aykırı hareketler olup olmadığını denetlemek amacı ile bir öğretmenin başkanlığında çalışan kurula onur kurulu denir.
ONUR KURULUNUN KURULMASI VE ÇALIŞMASI
ONUR GENEL KURULU
Madde 9- (Değişik birinci fıkra: 26.2.2002/24679 RG) Öğrencilerin okul yönetimine katılmalarını ve okul düzenine yardımcı olmalarını sağlamak amacıyla her sınıfın bütün şubelerinden birer öğrenci ders yılı başında sınıf rehber öğretmenlerinin gözetiminde öğrenciler tarafından seçilerek "Onur Genel Kurulu" oluşturulur. Çeşitli nedenlerle boşalan üyeliklere, izleyen dönem başında aynı usulle yeni temsilciler seçilir. Öğretmen ve öğrenci mevcudu fazla olan veya ikili öğretim yapılan okullarda da sabahçı ve öğlenci öğrenciler için ayrı ayrı "Onur Genel Kurulu" oluşturulabilir.
ONUR GENEL KURULUNUN GÖREVLERİ
Madde 10- Onur Genel Kurulu; Onur Kurulu'nu seçer, okulda öğrenciliğe yakışmayan davranışları inceler ve bunların düzeltilmesi için alınması gereken tedbirler hakkında tekliflerde bulunur.
Onur Genel Kurulu her dönem en az iki kez toplanır.
Madde 11- (Değişik: 26.2. 2002/24679 RG) Onur Genel Kurulunda her sınıfın temsilcileri kendi aralarından bir öğrenciyi Onur Kurulu üyeliğine seçerler. Onur Genel Kurulu ayrıca son sınıf temsilcileri arasından bir öğrenciyi Onur Kurulu ikinci başkanlığına, bir öğrenciyi de Onur Kurulu ikinci başkanlığına yedek üye olarak seçer. Sınıfları birer şube olan okullarda temsilciler, Onur Kurulunu oluşturur. Son sınıf temsilcisi aynı zamanda Onur Kurulu ikinci başkanı olur. Son sınıfı bulunmayan okullarda en üst sınıftan, bu sınıfta şube sayısı birden fazla ise Genel Kurulca seçilen temsilci ikinci başkan olur.
TEMSİLCİLERDE ARANAN NİTELİKLER
Madde 12- Bir öğrencinin onur genel kurulu temsilciliğine veya onur kurulu üyeliğine seçilebilmesi için;
a) Okul disiplinine aykırı bir davranışının bulunmaması,
b) Davranışlarıyla arkadaşlarına örnek olması,
c) Derslerdeki gayret ve başarısında üstünlük göstermesi,
ç) Çalışkan, dürüst, doğru sözlü ve güvenilir olması,
gibi nitelikleri taşıması gerekir. Bu niteliklere sahip olmadığı sonradan anlaşılanlar ile disiplin cezası, alan öğrencilerin üyeliği düşer.
ONUR KURULU BAŞKANI
Madde 13- Onur kurulu başkanı, disiplin kurulu üyelerinin dışında, öğretmenler kurulunca seçilen öğretmenlerden biridir. Öğretmenler kurulu disiplin kurulu üyelerini seçerken, 20. madde esaslarına göre onur kurulu başkanını da seçer.
ONUR KURULUNUN GÖREVLERİ
Madde 14- Onur Kurulu;
a) Ayda en az bir kez toplanır. Okulun disiplin ve düzeni ile ilgili olarak okul müdürünce verilen veya temsilcilerce getirilen konuları görüşür, aldığı kararları okul müdürlüğüne bildirir.
b) (Değişik: 26.2.2002/24679 RG) Okulda, örnek davranışlar gösteren, derslerinde başarılı, sosyal, kültürel ve eğitsel etkinliklere katılan farklı sınıflardan en az üç öğrenciyi belirleyerek ödüllendirilmek üzere okul yönetimine bildirir.
c) 7. madde hükümleri doğrultusunda öğrencileri onur belgesi ile ödüllendirir veya ödüllendirilmesini disiplin kuruluna teklif eder.
ç) Müdür tarafından iletilen uyarma, mahrumiyet ve kınama cezasını gerektiren olayları inceler ve karara bağlar. Müdür, onur kurulunda karara bağlanan konuları gerektiğinde disiplin kuruluna gönderebilir.
d) Öğrencilerin boş zamanlarını değerlendirmek ve disiplini bozucu davranışları engellemek amacıyla programlar hazırlayarak okul yönetimine sunar.
e) Okul kantininin sağlığa uygun koşullarda tutulması için gerekli önerilerde bulunur, alınması gereken tedbirleri okul yönetimine bildirir.
f) (Değişik: 26.2.2002/24679 RG) Öğrenci nöbet işlerini ve sınıf başkanlığı seçimini, okul yönetimi ile iş birliği yaparak yürütür.
g) Gerektiğinde eğitici kol başkanlarıyla iş birliği yaparak okul ve çevresinin temizliği ve düzeni için faaliyetler plânlar ve uygular.
h) Öğrencilerin sorumluluk yüklenmelerine, dürüst, güvenilir, saygılı ve başarılı olmalarına katkıda bulunmak, sağlığa zararlı alışkanlıklar edinmelerini ve uygun olmayan yerlere gitmelerini önlemek için tedbirler alarak, anne ve babalarla iş birliği yapar.
ı) Okulun ve çevrenin temiz, düzenli ve sağlık kurallarına uygun bulundurulmasına katılımı sağlar.
ONUR KURULU KARARLARININ YAZILMASI
Madde 15- Onur kurulunun bütün kararları, onur kurulu karar defterine yazılır. Onur Genel Kurulu, Onur Kurulu ve Cezalar hakkında daha çok bilgi almak için şu siteyi ziyaret edebilirsiniz: http://mevzuat.meb.gov.tr/html/22188_0.html
Onur Kurulu ve Görevleri:
meb_iys_dosyalar/65/01/971911/dosyalar/2022_01/13100102_ONUR-KURULU-ve-GOREVLERI.docx
Okul Kuralları:
meb_iys_dosyalar/65/01/971911/dosyalar/2022_01/13100005_HEA-MTAL-OKUL-KURALLARI.docx
Okullarda Enerji Tasarrufu İçin Alınması Gereken Tedbirler:
Okul Kuralları ve Onur Kurulu Görevleri Pano Çalışmamız