Tereddüte Düşülen Hususlar

Tereddüte Düşülen Hususlar

02.02.2018 828

Yönergenin "Sınav komisyonu kuruluşu ve sınavların uygulanışı" başlıklı 12 nci maddesinin birinci fıkrasında; "Sınav komisyonu; okul/kurum müdürünün veya görevlendireceği müdür yardımcısının başkanlığında en az iki alan öğretmeninden, beceri sınavlarında ayrıca ilgili meslek odaları veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarından sınav yapılacak alanla ilgili en az usta öğretici/eğitici personel olarak görev yapan en az bir temsilcinin katılımıyla oluşturulur. Okul/kurumda yeterli alan öğretmeni bulunmadığı takdirde diğer örgün ve yaygın eğitim kurumlarından görevlendirme yapılır. Buna rağmen öğretmen temin edilememesi hâlinde en az birisi ilgili alan öğretmeni veya öncelikle alanında ders okutan kadrolu uzman ve usta öğretici olmak şartıyla diğer alan öğretmenleri de görevlendirilebilir. İlgili meslek odası temsilcisinin sınava gelmediği durumlarda sınav komisyonu mevcut üyelerle görevine devam eder." hükmü yer almaktadır.
Bu maddede geçen kadrolu ifadesinin uzman ile birlikte usta öğreticiyi de kapsayıp kapsamadığı ve kadrosuz usta öğreticilere sınav görevi verilip verilemeyeceği konularında tereddüt yaşandığına dair Konya Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğünün yazısı ve ekleri incelenmiştir.
İlgili maddede geçen kadrolu ifadesi uzman ile birlikte usta öğreticiyi de kapsamaktadır. Ayrıca, usta öğreticilere sınav görevi verilmesi ile ilgili İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü yazısında; öğretmen sayısının yetersizliği nedeniyle ek ders ücreti karşılığında ders okutmak üzere görevlendirilen usta öğreticilere, rutin müfredat kapsamında okuttukları derslerin uzantısı olan sınavlarda görev verilebileceğini ve karşılığında ek ders ücreti ödeneceğini, bunun dışında herhangi bir göreve bağlı olarak ek ders ücreti ödenemeyeceğini belirtmiştir.
Yukarıda belirtilen açıklamalar ve ilgili yazı doğrultusunda gerekli iş ve işlemlerin yapılması gerekmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı Önceki Öğrenmelerin Tanınması, Denklik ve Ölçme Değerlendirme İşlemleri ile İlgili Usul ve Esaslara İlişkin Yönergenin 12´nci maddesi kapsamında kalfalık ve ustalık sınavları için oluşturulacak komisyonlarda kadrosuz usta öğretici görevlendirilmesi hâlinde, ilgililerin, bu görevlerine bağlı olarak ilgi Kararın 9´uncu maddesi ve 12´nci maddesi kapsamında ek ders ücretinden yararlandırılıp yararlandırılamayacaklarına ilişkin ilgili yazı ve ekleri incelenmiştir.
Bilindiği gibi ilgi Kararın 9’uncu maddesinde; “(1) Öğretmen sayısının yetersiz olması hâlinde;
 a) Yüksek öğrenimli olmak koşuluyla;
 1) Bu Karar kapsamındaki yönetici ve öğretmenler dışındaki resmî görevliler ile sınıf öğretmenlerine ilköğretim okulu 6, 7 ve 8 inci sınıflarında, orta öğretim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 8 saate,
 2) Resmî görevi bulunmayanlar ile emeklilere, okul öncesi, ilköğretim, orta öğretim, özel eğitim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 30 saate,
 kadar ek ders görevi verilebilir.
 b) İlgili mevzuatında belirtilen esaslara göre uzman ve usta öğretici olarak nitelendirilenlerden;
 1) Resmî görevi bulunanlara haftada 10 saate,
 2) Resmî görevi bulunmayanlara haftada 40 saate,
 kadar okul öncesi, meslekî ve teknik orta öğretim, özel eğitim ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders görevi verilebilir.” hükmü yer almaktadır.
 Diğer taraftan anılan Kararın 12’nci maddesinde; “Her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ilgili mevzuatı gereğince yapılan bekleme, sorumluluk, dışarıdan bitirme, final, ortalama yükseltme, seviye tespiti, meslekî formasyon, adaylık eğitimi, beceri sınavı ve beceri/proje yarışması sınavlarında görevlendirilen öğretmenlere, her bir sınav komisyon üyeliği ve her bir sınav gözcülüğü için 5 saat ek ders ücreti ödenir...” hükmüne yer verilmiştir.
 Görüleceği gibi ilgi (b) Kararın 9´uncu maddesi hükmü, Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarında öğretmen sayısının yetersiz olması halinde ek ders ücreti karşılığında ders okutmak üzere görevlendirilecekleri kapsamaktadır. Aynı Kararın 12´nci maddesinde ise, yalnızca maddede sayılan sınavlarda görevlendirilen öğretmenlerin ek ders ücretinden yararlandırılabileceği belirtilmektedir.
 Bu çerçevede, ilgi (b) Kararın 9’uncu maddesi kapsamında ders okutmak üzere görevlendirilen usta öğreticilere, bu maddede belirtilen haftada azami verebilecekleri ders saati sınırı aşılmaksızın yalnızca rutin müfredat kapsamında okutulmak durumunda olunan ders görevleri ile bu derslerin uzantısı olan sınavlarda görev verilmesinin ve karşılığında ek ders ücreti ödenmesinin mümkün bulunduğu; ilgililerin, bunun dışında herhangi bir göreve bağlı olarak ek ders ücretinden yararlandırılmalarının ise mümkün bulunmadığı değerlendirilmektedir.