"Mevlid-i Nebi Haftası" Etkinlikeri

Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğünce imam hatip lisesi meslek dersleri, din kültürü ve ahlâk bilgisi dersi ile din, ahlâk ve değerler alanındaki seçmeli derslerin öğretiminin desteklenmesi; ilköğretim ve ortaöğretim okullarında öğrenim gören öğrencilerimize Peygamber Efendimizin güzel ahlakı ve örnekliğinin doğru bir şekilde anlatılması amacına dair ilgi yazıları ve hazırlanan  örnek “Mevlid-i Nebi Haftası" etkinliklerini okullarımızın yapması duyurulur.

16.11.2018 208

 

“MEVLİD-İ NEBİ HAFTASI"

ÖRNEK ETKİNLİKLERİ

 

 

 

  1. Peygamberimizi (s.a.v) tanıtmak ve anlatmak amacıyla hayatı, örnekliği ve ahlakını konu edinen konferans, panel, söyleşi gibi programların düzenlenmesi ve bu konuda çalışmaları olan birikimli kişilerle öğrencilerimizin buluşturulması.

  2. Okul müdürlüğünce öğrenci ve öğretmenlerin katılımıyla merkezi camilerde “Mevlit Programı” düzenlenmesi.

  3. Okulun internet sayfasına “Mevlid-i Nebi” kapsamında haber, duyuru vb. içeriklerin eklenmesi.

  4. Okul koridor ve panoları ile sınıfların düzenlenmesi, uygun alanlarda “Mevlid-i Nebi” temalı köşelerin hazırlanması.

  5. Hastaneler, çocuk sevgi evleri ve huzurevleri gibi kurumların, yoksul, engelli, kimsesiz, yaşlı, hasta, yetimlerin, okulun yakın çevresindeki işyerleri ile şehit ve gazi ailelerinin ziyaret edilmesi.

    http://dinogretimi.meb.gov.tr/meslekiuygulama/Mesleki_Uygulama_Programi_20181012.pdf

    http://dinogretimi.meb.gov.tr/Etkinlik_OkulKomsulari.aspx

  6. Öğrenciler arasında Peygamberimizle (s.a.v) ilgili bilgi yarışması yapılması; şiir, kompozisyon, mektup, deneme, hikâye yarışmalarının düzenlenmesi.

    http://dinogretimi.meb.gov.tr/Etkinlik_40Hadis.aspx

  7. Okul bahçesinde veya başka uygun alanlarda fidan dikilmesi, hatıra ormanı oluşturulması.

    http://dinogretimi.meb.gov.tr/Proje_Agaclandirma.aspx

  8. Okul musiki korolarınca öğretmen, öğrenci ve velilere yönelik naat, kaside, ilahi, ezgi vb. eserlerin icra edildiği dinletiler düzenlenmesi.

    http://dinogretimi.meb.gov.tr/Yarisma_Musiki.aspx

  9. Şiir dinletisi, tiyatro ve oratoryo gösterisi, ney dinletisi gibi faaliyetlerle zenginleştirilmiş Mevlidi Nebi konulu okul programı düzenlenmesi.

    http://dinogretimi.meb.gov.tr/Etkinlik_40Sair40Siir.aspx  

  10. Kur’an’da peygamberimizden bahseden ayet ve aşırların okunması, müzakere edilmesi, ezberlenmesi ve 40 ayet etkinlikleri kapsamında uygun çalışmaların yapılması.

    http://dinogretimi.meb.gov.tr/Etkinlik_40Ayet.aspx

  11. Sevgili Peygamberimizi (s.a.v) anlatan kum, ebru, hat gibi sanatsal gösteri ve sergilerin gerçekleştirilmesi.

    http://dinogretimi.meb.gov.tr/Etkinlik_40Hadis.aspx

  12. Peygamber Efendimizin (s.a.v) yaşadığı dönemi anlatmak amacıyla, Kâbe, Hira Dağı, Sevr Mağarası, Zemzem kuyusu gibi önemli sembollerin maketleriyle zenginleştirilmiş "Asr-ı Saadet Sokağı"nın hazırlanması.

  13. Peygamberimizin (s.a.v) ve sahabilerin hayatını anlatan film, kısa film ve belgesellerin izlenmesi.

  14. Peygamberimizin (s.a.v) ve sahabenin hayatı ve ahlakını anlatan kitap, dergi vb. eserlerin kütüphaneye kazandırılması, sergilenmesi ve öğrencilere okutulması.

    http://dinogretimi.meb.gov.tr/Etkinlik_KitapOkuma.aspx

  15. “Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) denildiğinde aklınıza ne geliyor?” sorusuna öğretmen, öğrenci ve velilerimizin verdiği cevapların video kaydına alınması.

  16. Tarihî ve dinî mekânların, sahabe makam ve kabirlerinin ziyaret edilmesi.

    http://dinogretimi.meb.gov.tr/Etkinlik_KadimSehirler.aspx

  17. Kan bağışı ve kampanyası düzenlenmesi.

  18. Hadislerin daha iyi anlaşılması ve hayata tatbik edilmesi amacıyla öğrencilerce belirlenen hadislerle ilgili kısa film çekilmesi, oyun/senaryo yazılması ve sahnelenmesi.

  19. http://dinogretimi.meb.gov.tr/Etkinlik_40Hadis.aspx

  20. Hadislerin öğrenci ve öğretmenler tarafından karikatür, resim, fotoğraf ve hat-kaligrafi gibi sanatlarla anlatılması, seçilen eserlerin sınıf/okul panoları, okul dergisi/gazetesinde ve dijital ortamlarda yayımlanması.

    http://dinogretimi.meb.gov.tr/Etkinlik_40Hadis.aspx

  21. Birlik, beraberlik, yardımlaşma ve dayanışma duygularının yaygınlaşmasını sağlamaya yönelik birlikteliğimizi canlı tutacak çalışmaların yapılması. Bu konulara temas eden tematik ayet ve hadislerin okunması, müzakere edilmesi ve uygulamaya yönelik etkinliklerin gerçekleştirilmesi.

  22. Peygamberimizin gençliğe ve gençlere verdiği değeri ve önemi vurgulayan etkinliklerin yapılması. Bu konulara temas eden tematik hadislerin okunması, müzakere edilmesi ve uygulamaya yönelik etkinliklerin gerçekleştirilmesi.

  23. Peygamber efendimizi anlatan kavramların okunması ve müzakere edilerek uygulamalı çalışmaların yapılması.

  24. Sevgili peygamberimizin hadis ve sünnetlerinin kültür ve medeniyetimize, düşünceye, sosyal hayata, şehre, sanata, mimariye, dil ve edebiyata etkilerini anlatan konferans, panel, söyleşi yapılması, ilgili eserlerden seçilen yazılı metinlerin ve bölümlerin okunması ve değerlendirilmesi.

  25. Gençlerin kişilik inşasında sevgili peygamberimizin sünnetlerinin yeri ve önemi konulu çalışmaların gerçekleştirilmesi.