PSİKOLOJİK DANIŞMA NEDİR?

08.02.2015 960

                         

REHBERLİK SERVİSİ

 

PSİKOLOJİK DANIŞMA NEDİR?

           

Psikolojik danışma: "Bireylerin (danışanların) kişisel, sosyal, eğitimsel ve mesleki alanlarda gelişmelerini, bu alanlarda karşılaştıkları sorunlarla başa çıkabilmelerini ve genel olarak yaşamlarını doyum alarak sürdürebilmelerini amaçlayan, psikolojik danışman tarafından sunulan profesyonel bir yardımdır.”

 

Psikolojik danışma, özünde, bir değişim sürecidir. Danışan olarak siz, birey veya grup hâlinde psikolojik danışmanınızla bir araya gelir, birlikte bir psikolojik danışma ilişkisi kurarsınız. Bu ilişkide, psikolojik danışmanınızın sağladığı yargılayıcı ve tehdit edici olmayan, güvenli bir ortamda, düşüncelerinizi, duygularınızı keşfetme ve ifade etme olanağı bulursunuz. Böylece, psikolojik danışmanınızla işbirliği içinde, yaşadığınız sorunlarla ilgili düşüncelerinizi, duygularınızı ve davranışlarınızı gözden geçirir; kendi hedefleriniz ve seçimleriniz doğrultusunda, sorunlarınızın çözümüne ilişkin yeni ve daha işlevsel düşünceler, duygular ve davranışlar geliştirirsiniz.

 

Bu olumlu değişimi başarılı bir şekilde gerçekleştirmeniz için psikolojik danışmanınız, değişim sürecini kolaylaştırıcı, bilimsel olarak desteklenen çeşitli beceriler, kuramlar, yaklaşımlar ve teknikler kullanır.

           

PSİKOLOJİK DANIŞMA GERÇEKTEN İŞE YARIYOR MU?

           

Bugüne kadar, özellikle yurt içi ve yurt dışında yapılan binlerce bilimsel araştırmanın, tutarlı bir biçimde psikolojik danışmanın genel olarak yararlı olduğu sonucuna ulaşmış olması tartışılmaz görünmektedir.

 

Araştırmalar, psikolojik danışma alanların, almayanlara göre sorunlarının çözümünde anlamlı düzeyde daha fazla ilerleme kaydettiklerini göstermektedir. Başka bir deyişle, psikolojik danışma, danışanların şikâyetlerinin azalmasını ve işlevselliklerinin artmasını kolaylaştırmaktadır. Ayrıca, psikolojik danışma, aynı zamanda, gelecekteki olası sorunlarla da başa çıkılabilmesi için genellikle, ilave stratejiler ve yöntemler de kazandırır. Üstelik araştırmalar, psikolojik danışmayla sağlanan yararların, birçok danışanda etkilerini uzun süre koruduklarını da göstermektedir.

 

PSİKOLOJİK DANIŞMAYA İHTİYACIM OLDUĞUNU NASIL ANLARIM?

           

Bu soruya kesin bir cevap vermek pek kolay değildir. Hemen herkes, yaşamı boyunca zaman zaman çeşitli güçlüklerle karşılaşır. Bu durum, yaşamın bir parçasıdır. Çoğu insan, yaşamında karşılaştığı güçlükleri, yalnız başına ya da ailesinin veya arkadaşlarının yardımıyla aşmaya çalışır ve bu girişimlerinde genellikle başarılı olur. Ancak, sorunların türü, karmaşıklığı ya da yoğunluğu nedeniyle, bazen bu girişimler yeterli olmayabilir. Bu tür durumlarda profesyonel bir yardım almak, size daha çok yarar sağlayabilir.

 

 

 

 

AŞAĞIDA, PSİKOLOJİK DANIŞMAYA DUYULAN İHTİYACIN

YAYGIN GÖSTERGELERİNDEN BAZILARI SIRALANMIŞTIR

 

- Zamanınızın büyük kısmında çökkünlük, mutsuzluk hissediyorsanız,

- Genelde üzülmediğiniz şeyler için sık sık ağlıyorsanız,

- Genel bir kaygı, korku duyuyorsanız,

- Çabuk kızıyor, alınıyor, insanlarla anlaşamıyorsanız,

- Aşırı yorgunluk veya uykuyla ilgili sorun yaşıyorsanız,

- Yalnızlık, kimsenin sizi anlamadığını hissediyorsanız

- Olağan etkinliklerinizden zevk almıyorsanız

- Umutsuzluk hissediyorsanız, geleceğe ilişkin umudunuzu kaybettiyseniz

- Genel bir gerginlik, heyecan duyuyorsanız

- Kendinize yönelik yıkıcı davranışlarınız varsa

- Kontrolünüzü kaybettiğinizi hissediyorsanız

- Eğitiminizle ilgili üzerinizde aşırı derecede stres/baskı hissediyorsanız

- Karar vermekte güçlük çekiyorsanız

- İşlerinizi, sorumluluklarınızı, öncelik sırasına koymakta zorlanıyorsanız

- Dikkatinizi toplamakta, konsantre olmakta güçlük çekiyorsanız

- Kendinize veya bir başkasına zarar vermeyi düşünüyorsanız

 

Eğer bu listedeki durumlardan birini ya da birkaçını bir süredir yaşıyorsanız ve bunu çözümlemek için profesyonel yardım alıp almamayı düşünmeye başladıysanız, bir psikolojik danışmana başvurmanızın zamanı gelmiştir, denebilir.

 

PSİKOLOJİK DANIŞMA OTURUMUNDA NELER OLUR?

 

 Tipik bir psikolojik danışma oturumunda, psikolojik danışmanınızla Rehberlik Servisinde, randevu alarak konuşursunuz. Bu konuşma, tam bir güven içinde istediğiniz konuyu/sorunu gündeme getirmekte özgür olduğunuz normal bir karşılıklı konuşma şeklinde gerçekleşir. Aranızdaki konuşma, bazen akıcı bir biçimde ilerler bazen de konuşma sırasında kısa bir sessizlik meydana gelir. Psikolojik danışmanınız, konuşmanız için size yardımcı ve destek olacaktır. Bunun yanında, psikolojik danışmanınız arada sırada size, oturum içinde yazılı egzersizler yaparak veya canlandırma yapma, rol oynama gibi çeşitli tekniklerle çalışmayı da önerebilir.

 

GRUPLA PSİKOLOJİK DANIŞMA NEDİR?

           

Grupla psikolojik danışmada, bireysel psikolojik danışmada olduğu gibi psikolojik danışmanınızla bire bir görüşmezsiniz. Bunun yerine, -grubun amacı doğrultusunda- yaşadıkları sorunlar aynı ya da farklı olan ve genellikle 6 ile 12 arasında kişiden oluşan bir “küçük-grup” içinde psikolojik danışmanınızla bir araya gelirsiniz. Grupla psikolojik danışma oturumları, bireysel psikolojik danışmada olduğu gibi genellikle haftada bir yapılır; ancak, bireysel psikolojik danışmadan farklı olarak genellikle yaklaşık 2 saat sürer. Grupla psikolojik danışma oturumlarının sayısı ise psikolojik danışmanın oluşturduğu grubun türü, amacı ve yapısı gibi grup özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterir.

 

Grupla psikolojik danışmaya katıldığınızda gene, bireysel psikolojik danışmadan farklı olarak- sizinle benzer sorunları yaşayan başka kişilerden yardım ve destek alabilir, sorunlarınızı çözmede çeşitli yöntemler öğrenebilir ve siz de onlara yardımcı ve destek olabilirsiniz. Ayrıca, grup içinde kendinizin ve başkalarının davranışlarını gözlemleme olanağı bulur; başkalarının sizi nasıl gördüğüne, davranışlarınız hakkında ne düşündüğüne ve ne hissettiğine ilişkin geri bildirimler alabilir ve aynı biçimde, siz de onlara geri bildirim verebilirsiniz.