2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılı Mezunlarını İzleme

2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılı Mezunlarını İzleme

Ülkemiz iş piyasalarının nitelikli işgücü ihtiyacının karşılanmasında, gençlerimizin ilgi duyduğu bir alanda meslek sahibi olarak toplumsal ve ekonomik yaşama katılmalarında ve işsizliğin önlenmesinde mesleki ve teknik eğitim kilit bir öneme haizdir. Bu nedenle Bakanlığımızca, mesleki ve teknik eğitim hizmetlerinin daha etkili ve verimli olarak sunulmasına yönelik bir çok yenilik hayata geçirilmiş bulunmaktadır.
Mesleki ve teknik eğitim alanında Ülkemizin ve sektörün ihtiyacına göre bundan sonra yapılacak iyileştirme çalışmalarına ışık tutması amacıyla mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarından mezun olanların istihdama hangi oranda katıldığının, mezun olduğu alanda istihdam edilip edilmediğinin izlenmesi ve değerlendirilmesi büyük önem arz etmektedir.
Bu kapsamda, 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Genel Müdürlüğümüze bağlı okul/kurumlardan (mesleki eğitim merkezleri hariç) mezun olan öğrencilerin istihdam durumlarına ilişkin Ek-1 formda belirtilen güncel verilere ihtiyaç duyulmaktadır.
Söz konusu veriler, mesleki ve teknik eğitim alanında yapılacak iyileştirme çalışmalarına referans teşkil edeceğinden, söz konusu formun doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekmektedir.
Buna göre;
Söz konusu formun; okul yönetimi, alan/atölye/laboratuvar şefleri ve atölye ve laboratuvar öğretmenleri ile birlikte işbirliği halinde mezun öğrencilerle yüzyüze, telefon, e-posta vb. yollarla  iletişime geçilerek mezun öğrenci beyanıyla elde edilecek bilgilere göre doldurulması,
Forma, çalışanların sektörel bazlı (Hizmet, İnşaat, Sanayi, Tarım) sayısının, hangi meslek alanının hangi sektöre karşılık geldiğini gösteren Ek-2 tablodan yaralanılarak yazılması, tabloda yer alan 54 alanın dışında istihdam edilenlerin sektörünün ise çalışma şartları göz önünde bulundurularak okul tarafından belirlenmesi,
İl milli eğitim müdürlüklerince okullardan alınacak bilgilerin birleştirilerek herbir ile ait doldurulmuş tek bir form olarak excel formatında  resmi yazı ile 23 Şubat 2018 tarihine kadar Genel Müdürlüğümüze gönderilmesi,
Ayrıca, mezunlarımızın istihdamı ile ilgili olarak bundan sonraki yıllarda yapılacak mezun izleme çalışmalarının sağlıklı bir şekilde yürütülmesini temin etmek üzere; her yıl 12. sınıf öğrencilerine istihdam izleme çalışmasının Ülkemiz mesleki ve teknik eğitiminin geliştirilmesine sağlayacağı katkılar konusunda gerekli bilgilendirmenin yapılarak mezun olduklarında ulaşılabilecekleri iletişim bilgilerinin temin edilmesi, söz konusu bilgilerinde değişiklik olanların okula bilgi vermesi yönünde gerekli tavsiyelerde bulunulması gerekmektedir. Duyurulur.

07.02.2018 259